Rob van Moorselaar

 

Reportage Brive 2011

Rob van Moorselaar, Wadenoyen
1e Nationaal Brive in Sector III, tevens NPO/Afd. 7 winnaar

Wadenoyen, een rustig plaatsje van ca. 1200 bewoners in de gemeente Tiel. Het merendeel van hen ligt nog in diepe rust als even na half vijf in het halfduister bij duivenman Rob van Moorselaar een duif van Nationaal Brive- na 800 zware kilometers - op de klep valt. Helaas op dit vroege uur nog geen ontvangstcomité, en dat had ze eigenlijk wel verdiend als je kijkt naar wat een prestatie dat beestje heeft gerealiseerd. Als het grote nieuws al vroeg in de ochtend via de NPO- en Afd.7 site bekend wordt, verspreid het nieuws over "het mirakel van Wadenoyen " zich als een lopend vuurtje.
Daags na die fantastische triomf vraag ik aan Rob of hij intussen al een beetje van de schrik bekomen is. Hier volgt zijn reactie : " net als de meesten in onze club had ook ik de duiven beslist niet voor half 8 verwacht ". "Ik had de wekker op 5 uur gezet maar was wat eerder wakker, en toen ik uit het raam keek zat ze al op de ren te wachten ". "Dus ik in mijn onderbroek naar buiten, floot een paar keer en zag dat de duif meteen in beweging kwam ". "Vervolgens deed ik de klep van de spoetnik open, keek snel op de klok, maar kon de cijfers niet goed zien ". "Weet je als je de 45 jaar gepasseerd ben worden je ogen een stuk minder ". "Enfin terug naar de kamer om mijn leesbril te pakken, en in looppas weer naar de klok in het hok en toen zag ik dat het mijn '118 was, die om 04.31.46 uur was thuis gekomen". " Daarna ben ik in het hok gaan kijken of ze al naar binnen was, maar ze zat al op haar nestje ". "En dan krijg je plotseling zo'n raar gevoel in je lijf omdat je begint te beseffen dat het een hele vroege duif is ".
"Na alle plichtplegingen van het melden, en kop een koffie voor de schrik, heb ik me gewassen en aangekleed, en ben toen rustig gaan zitten om de volgende duif op te wachten, maar dat duurde nog een hele tijd ". " Maar ach als je een duif hebt, dan wacht je een stuk rustiger ".

De winnares

Die zat pas 5 dagen te broeden. Dit jaar had zij nog geen jongen groot mogen brengen, weliswaar geen ideale stand zullen de meeste zeggen, maar voor de '118 kennelijk wel. Het duifje is soort van Ben Kooyman uit Vianen. Deze sympathieke melker bouwde zijn hok op met de Aarden duiven van Dirk Kruys uit Asperen.
In de jaren negentig won Ben Kooyman een 1e Nationaal St. Vincent, en zijn schoonzoon Ruud Korrel een 1e Nationaal Dax. Samen waren zij goed voor meerdere teletekst vermeldingen " In 1998 heb ik 16 jongen gekocht uit de kwekers van Ben en daarmee mijn hele hok opgebouwd ".

Eerdere prestaties van de '118

"Als ik het bij het rechte eind heb, is ze 1x mee geweest naar Bergerac, en kwam net na de prijzen thuis ". Rob daarover : "Wat mij toen opviel was de enorme drang van het beestje om naar binnen te gaan ". "Over karakter gesproken ".
Als 2-jarige werd ze twee keer ingekorfd, nl. op Perigueux, en op de tweede Cahors. Op die laatste vlucht won ze tegen 3853 d. de 703e prijs.
Nu is de winnares drie jaar, en dan moet ze net als alle andere driejarigen vol aan de bak vindt Rob. Hij stelt als eis dat ze minimaal drie prijzen moeten winnen, maar hij heeft het gevoel dat er voor de '118 een andere toekomst is weggelegd ".

Voorbereiding

Dit jaar heeft Rob als voorbereiding de oude duiven ca 1200km laten invliegen, de jaarlingen volgens het logboek tot nu toe1800 km. Doordat de '118 op een invliegvlucht een ei in de mand had gelegd en het 2de ei 's maandags naast de schaal liet ploffen, heeft Rob haar opnieuw op eieren laten komen. Vorige week zaterdag heeft ze nog meegedaan aan St. Quentin, afstand ca. 270 km. Zondags werden de Brive duiven 's morgens één voor één gelapt in Boxtel (ca 30km), diezelfde avond ook nog in het 8 km. verderop gelegen Neerijnen, Beide keren was de '118 bij de snelste duiven.
"Maandagmorgen heb ik ze allemaal tegelijk op mijn werk in Nieuwegein gelost dat 30 km. noordelijker ligt, en toen was ze als 3de thuis ".
" 's Avonds was het weer te slecht, anders had ik de ploeg voor Brive nog een keer gelapt om de duiven te motiveren om zo lang mogelijk door te vliegen ".
Het doorvliegen zit bij deze duiven in het bloed. In 2005 klokte Rob 's nachts 5 duiven van Ruffec en in 2007 zelfs 8 duiven van Bergerac.
Tenslotte vertelt hij dat als je duiven gezond zijn en goed trainen ze tot bijzondere prestaties in staat zijn, en dat heeft hij op deze Brive aan den lijve ondervonden.
Rob is nog diep onder de indruk van de ontzettend leuke reacties. 't Waren er velen, en het was in een woord geweldig.
Die 4e juni 2011 werd voor Rob en zijn gezin een dag om nooit meer te vergeten